Dersin Adı | Soğuk Mutfak |
Kodu | Yarıyıl | Teori (saat/hafta) | Uygulama/Lab (saat/hafta) | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
CLM 304 | Bahar | 1 | 4 | 3 | 4 |
Ön-Koşul(lar) | Yok | |||||
Dersin Dili | İngilizce | |||||
Dersin Türü | Zorunlu | |||||
Dersin Düzeyi | Lisans | |||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Deney / Laboratuvar / Atölye uygulamaAnlatım / Sunum | |||||
Dersin Koordinatörü | - | |||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı, öğrencilere soğuk mutfağı tanımlayarak soğuk mutfakta yer alan teknikleri ve sunum metotlarını aktarmaktır. |
Öğrenme Çıktıları | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Bu ders, soğuk mutfak öğelerini, kullanılan teknikleri ve bu tekniklerin tasarım ve stil vermede kullanış biçimlerini içermektedir. |
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları | |
| Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri | X | |
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Soğuk Mutfağa Giriş / Soğuk Mutfak Sanitasyon ve Güvenlik / Soğuk Mutfak Ekipmanları | Leonard E.G., Carlos B.R., Powers T. (2012) Garde Manger: Cold Kitchen Fundamentals page 3-15 |
2 | Soslar ve Lezzetlendiriciler / Uygulama | Leonard E.G., Carlos B.R., Powers T. (2012) Garde Manger: Cold Kitchen Fundamentals p. 27-67 |
3 | Şarküteri / Uygulama | Leonard E.G., Carlos B.R., Powers T. (2012) Garde Manger: Cold Kitchen Fundamentals page 268-275 |
4 | Füme Teknikleri, Tuzlama / Uygulama | Leonard E.G., Carlos B.R., Powers T. (2012) Garde Manger: Cold Kitchen Fundamentals page 622-723 |
5 | Pate ve Terrine – 1 / Uygulama | Leonard E.G., Carlos B.R., Powers T. (2012) Garde Manger: Cold Kitchen Fundamentals p. 490-572 |
6 | Kraker ve Chutney / Uygulama | Leonard E.G., Carlos B.R., Powers T. (2012) Garde Manger: Cold Kitchen Fundamentals p. 386-390,490-572 |
7 | Aperatifler ve Ordövrler – 1 / Uygulama Peynirler | Leonard E.G., Carlos B.R., Powers T. (2012) Garde Manger: Cold Kitchen Fundamentals p.584-589 |
8 | Aperatifler ve Ordövrler – 2 / Uygulama Peynirler | Leonard E.G., Carlos B.R., Powers T. (2012) Garde Manger: Cold Kitchen Fundamentals p. 320-360 |
9 | ARA SINAV | |
10 | Petit Fours | Leonard E.G., Carlos B.R., Powers T. (2012) Garde Manger: Cold Kitchen Fundamentals p. 320-360 |
11 | Moleküler Gastronomi Uygulamaları | Herve T. Kitchen Mysteries page 34 -39 |
12 | Soğuk Çorbalar - Sorbeler / Uygulama | Leonard E.G., Carlos B.R., Powers T. (2012) Garde Manger: Cold Kitchen Fundamentals p. 68-82 / 487-490 |
13 | Türk Mezeleri 1 / Uygulama | Yüce S. (2013) Turkish Meze page 1-60 |
14 | Türk Mezeleri 2 / Uygulama | Yüce S. (2013) Turkish Meze page 1-60 |
15 | Dersin Gözden Geçirilmesi | |
16 | Final Sınavı |
Ders Kitabı | Leonard E.G., Carlos B.R., Powers T. (2012) Garde Manger: Cold Kitchen Fundamentals, Prentice Hall, ISBN 978-0-13-118219-6
Yüce S. (2013) Turkish Meze, Grant Books, ISBN 9781742706658
Herve T. (2010), Kitchen Mysteries, Columbia University, ISBN 9780231141710 |
Önerilen Okumalar/Materyaller | The Culinary Institute of America (2012) The Art and Craft of THe Cold Kitchen Garde Manger, J. Wiley & Sons Publication ISBN 978-0-470-58780-5 |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | ||
Laboratuvar / Uygulama | 1 | 30 |
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | ||
Portfolyo | ||
Ödev | 1 | 15 |
Sunum / Jüri Önünde Sunum | ||
Proje | ||
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav | 1 | 25 |
Final Sınavı | 1 | 30 |
Toplam |
Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 3 | 70 |
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 1 | 30 |
Toplam |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) | 16 | 1 | 16 |
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) | 16 | 4 | |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 1 | 14 |
Arazi Çalışması | |||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | |||
Portfolyo | |||
Ödev | 1 | 8 | |
Sunum / Jüri Önünde Sunum | |||
Proje | |||
Seminer/Çalıştay | |||
Sözlü Sınav | |||
Ara Sınavlar | 1 | 8 | |
Final Sınavı | 1 | 10 | |
Toplam | 120 |
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | * Katkı Düzeyi | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır | X | ||||
2 | Gastronomi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirir | X | ||||
3 | Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirir ve karar verir | X | ||||
4 | Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilir ve buna ilişkin değerlendirmeler yapar | |||||
5 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır | |||||
6 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarır
| |||||
7 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına temel oluşturan gastronomi, tasarım, hukuk ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanır ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olur | |||||
8 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanır | X | ||||
9 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle günceller ve geliştirir | |||||
10 | Bir yabancı dili kullanarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. (European Language Portfolio Global Scale”, Level B1) | |||||
11 | İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır | |||||
12 | İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirir |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest